Leer impact maken met pakkende content

We krijgen er een overload van voor onze kiezen, iedere dag weer… content! We scrollen als een dolle door onze news feed, totdat we iets interessants zien. En dat is voor iedereen weer anders. De vraag van iedere marketeer en ondernemer is dan ook: wanneer stopt mijn doelgroep met scrollen? Hoe trek je de aandacht tussen die miljoenen leestekens, foto’s en video’s die we elke dag opnieuw op ons scherm zien?
Socialmediastrateeg Kim weet als geen ander hoe je online impact moet maken. Haar uitgebreide professionele ervaring met social media als communicatie professional, in combinatie met een ongekende drive en een passie voor teaching, maakt haar een inspirerende en geliefde trainer. Ook op het eiland, waar ze graag komt… zowel zakelijk als privé. Kim is tevens één van de grondleggers en organisatoren van Social Media Matters, met de ambitie om meer kennis te delen en elkaar op weg te helpen in de fascinerende wereld van online communicatie.

Even voor de duidelijkheid… content: wat versta je daar precies onder?

Letterlijk betekent het natuurlijk inhoud, en in dit geval de inhoud van online communicatiekanalen. Als social mediakanalen de contentdragers zijn, is content de verzamelnaam voor (live) video, audio, tekst, foto’s, stories… noem het maar; alles wat je creëert om je boodschap over te brengen.”

Oké… en dan nu ‘pakkende content’: hoe weet je wat jouw doelgroep leuk/interessant vindt?

Ten eerste is over die vraag nadenken al een hele goede stap, want dat gebeurt niet altijd. Veel bedrijven zien social media als het zoveelste saleskanaal om te zenden. Bedrijven vinden het vaak moeilijk, merk ik, om niet over zichzelf te praten. Het is niet nieuw hoor, want toen websites net opkwamen, werden ook die gebruikt voor “kijk dit zijn wij en dit zijn onze producten”-achtige boodschappen; dat geldt voor elk nieuwe medium en nu ook voor social media. Veel bedrijven schreeuwen en zenden; weinig bedrijven nemen de tijd om erbij stil te staan wat de doelgroep eigenlijk interesseert. En DAT is nou juist het ding! Pas als ze iets interessant genoeg vinden, dan stoppen ze met scrollen. Je wilt de aandacht van de consument. Want de consument wordt heus niet wakker met de gedachte: ik heb vandaag een broek nodig of een verzekering. Nee, de consument zoekt eerder herkenning van een probleem of informatiebehoefte.”

Hoe achterhaal je die behoefte dan?

Zelf doe ik regelmatig… zeker wekelijks… onderzoek naar mijn eigen doelgroep: ondernemers en communicatie professionals. Bestaande onderzoeken en enquêtes helpen daar wel bij, maar dat is lang niet alles. Want daarin geeft de doelgroep antwoord op de vraag die jij al bedacht hebt. Waardevoller is om te weten welke vragen jouw doelgroep echt heeft; waar zitten ze mee en welke problemen hebben ze? Ik heb daarom mijn eigen ‘watering holes’…je weet wel, die plekken waar dorstige dieren op zoek gaan naar water, dus de plekken waar mijn doelgroep bijeenkomt op zoek naar informatie… dáár hoor je pas echt wat er speelt onder jouw potentiële klanten.”

En dan… hoe toets of dit klopt?

Door de resultaten van de content te meten. Zo zie je op welke content goed gereageerd wordt, wat wel werkt en wat niet. Daarin is kwantiteit niet zo relevant, maar juist kwaliteit: hoeveel mensen van jouw specifieke doelgroep vinden jouw content leuk… dat doet ertoe. Dus meten, meten, meten.”

En dan nu even over de ‘customer journey’, vertel… wat houdt dat in?

Het is een methode die helpt antwoord te geven op de vraag: hoe zet ik socialmediakanalen en -content in om mijn bedrijfsdoelstellingen te realiseren? Dus de customer journey is heel erg gericht op wat je wilt bereiken, bij welke doelgroep en hoe je deze doelgroep kunt motiveren DATGENE te doen wat jij wilt. Dat kan een aankoop zijn, een inschrijving voor de nieuwsbrief, het lezen van een blog… afhankelijk van jouw gestelde social KPI.”

Hoe ziet die ‘journey’ er dan uit?

De route die ik meestal zie bij organisaties, noem ik de ‘La La La geldroute’: rechtstreeks van doelgroep naar doelstelling. De kans dat de doelgroep doet wat je wilt is op deze manier vrij klein. Je doet immers niets met de behoefte van de doelgroep. De customer journey helpt je om de juiste content, op het juiste moment, via het juiste kanaal, bij de juiste doelgroep te krijgen, zodat ze de juiste actie ondernemen richting jouw doelstelling.”

Over welke socialmediakanalen gaat jouw workshop?

Die ‘first attention’ wil je eigenlijk via alle communicatiekanalen. De kennis is breed toepasbaar dus, maar ik focus vooral op de open socialmediakanalen, dus Facebook, LinkedIn, Twitter en Instagram. Ik leer hoe je jouw doelgroep laat stoppen met scrollen tussen de ENORME overvloed aan content op deze kanalen; hoe je de consument triggert.”

Voor wie is jouw workshop interessant?

Iedereen die (zakelijk) actief is op social media en regelmatig content produceert. Dan weet je namelijk als geen ander hoe lastig het is om pakkende content te creëren waarmee je engagement en conversie loskrijgt op social media. Kortom, communicatieprofessionals en ondernemers.”

Tags:
,