Professioneel bloggen doe je zo!

Je hebt haar vorig jaar misschien al ontmoet tijdens #SMMCUR, je kent haar wellicht van haar immens populaire blog of ben jij misschien één van haar vele volgers op Facebook, Instagram, Twitter of YouTube? Cynthia blogt al sinds 2006; als één van de eerste in Nederland! De afgelopen 11 jaar heeft ze veel ervaring opgedaan, keuzes gemaakt en de wereld van social media zien groeien en veranderen. En het allerleukste van Cynthia (vinden wij dan hè) is dat ze haar kennis ook nog eens dolgraag met anderen deelt!

Tijdens #SMMCUR geeft ze op woensdagavond in Hotel ’t Klooster een mini-workshop hoe ook JIJ een professionele blogger of vlogger kunt worden, speciaal voor alle bloggers, instagrammers en influencers op Curaçao, die een stapje verder durven en willen gaan… learn from the best!

Cynthia Schultz

Op welk moment dacht je: ik kan/ga/wil geld verdienen met bloggen?

Toen ik begon met bloggen in 2006, wist ik niet dat ik er geld mee kon verdienen. In Nederland gebeurde dat nog niet en in Amerika ook nog maar mondjesmaat. Ik begon vooral omdat ik het heel leuk vond om te bloggen over beauty en andere zaken die me interesseerden. In 2007/2008 groeiden mijn bezoekersaantallen naar zo’n 2500 unieke bezoekers per dag. Ik kreeg steeds vaker e-mails van bedrijven en merken die graag op mijn site wilden staan. Ze stuurden gratis producten toe, nodigden me uit voor events, maar het werd ook duidelijk dat ze wilden betalen voor mijn bereik.

En toen… hoe heb je dat aangepakt?

Ik ben in contact geraakt met Blogmij, nu bekend als Socialreblz; een advertising agency die dit soort dingen regelt voor bloggers. Zij hebben contact met de adverteerder en zetten samenwerkingen op. Ik besloot met Blogmij in zee te gaan en daardoor kon ik in 2010 fulltime aan de slag met mijn blog. Ik heb trouwens ook een blog (uiteraard😊) gewijd aan dit onderwerp.”

Eerst alleen beautyblogger als Miss Lipgloss; nu breder. Waarom?

De uitdaging was een beetje weg en mijn interesse in beauty werd ook minder, als hoofdonderwerp althans. Naarmate ik ouder werd, groeide mijn interesse in reizen, eten, wonen en interieur. Dus ben ik ook over deze thema’s gaan bloggen.”

En Miss Lipgloss dan?

Ja, dat was een lastige keuze, om Miss Lipgloss los te laten en als Cynthia verder te gaan. Het was immers een goed lopend concept. Maar ik ben blij dat ik die keuze heb gemaakt; ik heb voor mezelf gekozen, om iets te doen waar ik blij van wordt.”

Wat is je stijl als blogger?

Echt, eerlijk, mezelf, niet dertien in een dozijn. Ik vind het leuk als mensen zich met me kunnen identificeren, ook door onzekerheden en lastige zaken te delen. Het is allemaal niet perfect en ik wil ook niet dat mensen denken dat mijn leven één groot glamourfeest is of zoiets. Ik ben gewoon een mens met pieken en dalen en dat echte, dat deel ik graag.”

Wat vind je het ALLERleukste aan bloggen?

Lastig, er is namelijk heel veel héél erg leuk aan bloggen! Ik denk vooral de vrijheid om te schrijven over onderwerpen die mij aanspreken en dat mensen dat dan graag willen lezen. Dat dat mijn werk is, dat blijf ik bijzonder vinden! En het reizen natuurlijk. Veel regio’s nodigen mij uit om daar de boel te verkennen om er over te bloggen. Dat vind ik echt vet leuk om te doen. Maar ook lezingen geven, kennis delen… Misschien vind ik kennis en informatie delen nog wel het leukste.”

Dat klinkt als veel vrijheid…

JA, het feit dat ik mijn eigen baan creëer, is misschien wel het meest waardevolle. Dat ik morgen kan denken: wacht, ik ga het even heel anders doen. Of: ik ga hierover schrijven, want dit vind ik interessant.”

En de publiciteit… hoe ga je daarmee om?

Dat heeft positieve kanten, maar ook negatieve… helaas. Ik vind negatieve reacties online nog steeds lastig. Ik ga er steeds beter mee om. Dat moet ook wel. Ik heb er immers zelf voor gekozen om de spotlight op te zoeken. Ik probeer deze mensen te zien als mijn persoonlijke leermeesters: ze geven me elke dag een uitdaging.”

Hoe vind je de balans tussen persoonlijk en commercieel?

Mijn content moet (van mezelf) 95% authentiek en echt zijn. Ik heb ongeveer twee keer per maand, meestal iets minder, een gesponsorde uiting. Ik wil er niet teveel achter elkaar en ook niet te vaak, omdat lezers dat gewoon niet leuk vinden. Ook vermeld ik het altijd heel duidelijk als ik iets krijg of als ik ergens voor betaald wordt. Dat moet trouwens ook, want er is nu een reclamecode voor in Nederland.”

Hoe kan bloggen een bijdrage leveren aan een bedrijf?

Als je zelf blogt, als bedrijf dus, kan het mensen naar je site trekken. Als je over interessante en voor jouw bedrijf relevante onderwerpen schrijft, kunnen mensen via Google op je site belanden waardoor ze wellicht je product afnemen. Je kunt natuurlijk ook bloggers inschakelen. Hierdoor vergroot je het bereik, mits je natuurlijk de juiste influencer inschakelt, dus die past bij het imago van jouw bedrijf en/of product en de juiste doelgroep aanspreekt.”

Welke blogger volg je zelf graag?

Ik ben groot fan van Casey Neistat. Hij maakt fantastische mooie en persoonlijke vlogs. Vlogs vind ik vaak oppervlakkig en oninteressant, maar Casey maakt er iedere keer weer een kleine documentaire.”

Heb je tips voor bedrijven en zelfstandig ondernemers die al bloggen of willen gaan bloggen?

1. Houd het echt. Er is al zoveel nepheid online, het is verfrissend en fijn om een echt verhaal van een echt mens te lezen.
2. Verdiep je in SEO!
3. Probeer écht waarde toe te voegen en denk niet alleen ‘hoe kan dit geld opleveren’. Als je als kleine ondernemer gaat bloggen, gaat het waarschijnlijk niet (snel) geld opleveren. Wel kan het mensen naar je website trekken als je over interessante onderwerpen schrijft. Heb dus een lange adem, doe je best voor leuke, nuttige content en schakel eventueel gastbloggers in voor je blog als je zelf niet alle expertise in huis hebt, wat overigens super logisch is!

Tags:
,