Peter Minkjan duikt de diepte in van Facebookmarketing

Je hebt experts en je hebt EXPERTS, die met dikke hoofdletters en kop en schouders boven de rest uitsteken. Peter Minkjan behoort – 100% terecht vinden wij – tot deze laatste categorie, met een indrukwekkend track record als oprichter van Likeconomics, fervent blogger op onder andere Marketingfacts.nl, als auteur van het boek ‘Scoren met Facebook Marketing’ en organisator van het jaarlijkse Congres Facebook Marketing. En laten we tot slot niet vergeten dat hij ook hands-on in de markt actief is en (grote) opdrachtgevers als RTL en de Bijenkorf helpt om social media zakelijk succesvol in te zetten.
Tijdens #SMMCUR2017 geeft Peter speciaal voor bedreven socialmediamarketeers en Facebookfanatiekelingen een inspirerende workshop. Let op: deze master is alleen geschikt voor de échte Facebookfanaten die het onderste uit de kan willen halen, want het beloofd een wervelende dag te worden met bergen informatie, tips & tricks!

Hoe is je liefde met Facebook ontstaan?

I“n 2010, toen werkte in bij één van de grootste online spelletjes bedrijven wereldwijd. Met de komst van Facebook gingen we spelletjes ook via Facebook beschikbaar maken. Bij multiplayer games heb je natuurlijk veel spelers nodig en dus gingen we experimenteren met Facebookmarketing. Wereldwijd, met een target per tijdszone.”

Oh wow, dat is een hele tijd terug inderdaad…

Ja, toen bestonden alleen die kleine advertenties aan de rechterkant nog maar. In Nederland deed nog niemand aan Facebookmarketing”

Hoe wist je dan wat je moest doen?

Ik kwam uit de wereld van online advertising en werkte veel met Google AdWords. Online adverteren was mij dus niet vreemd. Adverteren op Facebook was daarentegen helemaal nieuw, voor iedereen en dus ook voor mij. Ik ben gaan experimenteren en heb mijn bevindingen gedeeld in een blog op Marketingfacts.nl. Ik was de eerste in Nederland die dit aankaartte en er waren nog bijna geen artikelen over Facebookmarketing beschikbaar. Mijn blog was een schot in de roos; er was mega veel interesse in meer informatie omtrent dit ‘fenomeen’.”

En toen, hoe ging je verder met pionieren?

Op 1 november 2010 begon ik mijn eigen website, toen nog Facebookpro.nl, waarop ik mijn kennis over Facebookmarketing ben gaan delen. Ik ging ook presentaties geven over Facebookmarketing, bij marketingbureaus en mensen uit de online advertentiewereld. Dat ging zo goed, dat ik in 2012 voor mezelf ben begonnen. Ik veranderde Facebookpro.nl in Likeconomics.nl, omdat ik voorzag dat Facebook de naam Facebookpro uiteindelijk zou willen claimen, in verband met merkrecht. En dat is inderdaad gebeurd. Vanaf 2012 werk ik dus als zelfstandige.”

Hoe blijf je up to date? Want er gebeurt zo ongelooflijk veel…

Door veel te lezen en te experimenteren. Ik ben bijvoorbeeld een trouwe volger van blogger Jon Loomer en ik houd de blogpagina van Facebook met aankondigingen in de gaten. Daarnaast is het mooie van Facebook dat je met een relatief klein budget dingen kunt uitproberen. Een kwestie van doen dus.”

Wat zijn volgens jou grote ontwikkelingen?

Facebook is meer en meer een news feed geworden. Het aantal persoonlijke updates wordt minder. Mensen delen nog wel hun persoonlijke mijlpalen, zoals trouwen en een nieuwe baan, maar de gedetailleerde updates zijn verhuisd naar andere socialmediaplatformen. Facebook is veranderd in een persoonlijke nieuwsbron. Opvallend is ook de gigantische toename in populariteit van video’s”

Een video is de nieuwe foto, blijft dat zo?

Ik verwacht dat video’s de komende tijd blijven domineren. Facebook heeft ook aangekondigd met een aparte video tab te komen, waar de meest bekeken video’s verschijnen en waar Facebook ook eigen korte video’s laat zien. In Amerika worden op die manier al samenvattingen van honkbalwedstrijden uitgezonden bijvoorbeeld. Moet je eens voorstellen wat dat voor advertentiemogelijkheden met zich meebrengt…”

Wat zie je nog meer in je glazen bol?

Dit is echt nog heel ver weg hoor, maar ik denk dat virtual reality (VR) in de toekomst een rol gaat spelen bij Facebook. Met een soort bril, zoals de Google Glass, maar dan in een Facebook-versie. Maar nogmaals, dit is echt nog een ver van onze bed show hoor.”

En dan nu over je workshop tijdens #SMMCUR: wat kunnen we verwachten?

Ik ga vooral dieper in op het creëren van een succesvolle Facebookcampagne, dat doe ik met bewezen methodes en op basis van mijn eigen ervaring. Ik wil de bedrijven op Curaçao laten zien hoe je een framework kunt opzetten in je eigen sales funnel, waarin je campagnes opdeelt en inzet. Zo’n framework fungeert als een kapstok waar je al je socialmedia-acties aan op kunt hangen. En met een succesvolle campagne bedoel ik natuurlijk een campagne waar je als bedrijf omzet mee genereert, want dat is immers het uiteindelijke doel van marketing.”

En verder…

Ja en natuurlijk gaan we het ook hebben over alle tools en features van Facebook. De deelnemers zullen denk het meest versteld staan hoe specifiek je kunt targetten met Facebookmarketing, want er zo ongelooflijk veel data beschikbaar.”

Voor wie is jouw workshop interessant?

Voor marketeers, managers en ondernemers die reeds adverteren op Facebook en daar meer over willen leren.”

Tags:
,