Leer betere smartphone foto’s maken met Eef Ouwehand

Ja daaaag zeg, die foto heb je écht niet met je smartphone gemaakt”, is wat fotografe Eef vaker hoort. “Nou, wel dus”, is haar antwoord. Haal ook het maximale uit je smartphone en leer waanzinnig mooie foto’s maken; visual storyteller Eef weet er alles van. Ze schreef zelfs een boek over smartphone fotografie. Een immens populair boek, met meer dan 20.000 verkochte exemplaren. We zijn dan ook mega trots dat Eef haar kennis komt delen tijdens #SMMCUR 2017.

Vertel eens over je liefde voor fotografie

Die is ontstaan op Curaçao. Ik verhuisde in 2006 naar het eiland. Na in Nederland bij een groot internationaal bedrijf en voor ons familiebedrijf toentertijd te hebben gewerkt, ging ik op Curaçao de grafische kant op. Mijn creativiteit kwam los en ik ben gaan fotograferen. Dat ging al zo snel zo goed, dat ik er mijn werk van maakte, fulltime. Inmiddels woon ik weer in Nederland, maar is fotografie nog steeds mijn grootste passie.”

Maar we kennen je toch ook van…

Divas Publishing op Curaçao. Ja klopt. Dat doe ik samen met Kristal Slagter. En ik heb diverse boeken uitgebracht. Over het eiland, de Caribische keuken en over smartphone fotografie.”

En hoe zit het met je liefde voor social media?

Bij de geboorte van Facebook was ik meteen hooked. Twitter heeft me nooit zo geboeid, ik denk omdat ik zo visueel ben ingesteld en Twitter in eerste instantie alleen maar tekst was. Pinterest daarentegen, daar was ik meteen aan verslaafd. Wow, al die mooie beelden, echt geweldig! En Instagram natuurlijk, zelfde verhaal eigenlijk.”

Wat kunnen we verwachten van je workshop tijdens #SMMCUR?

Ik leer de deelnemers hun smartphone optimaal benutten wat betreft fotografie. Bijvoorbeeld: Wat is de ideale compositie? En ook: Waar moet je opletten bij belichting en welke tools en gadgets kun je gebruiken als het licht niet optimaal is? En natuurlijk: Hoe kun je een foto snel en makkelijk bewerken met apps? Maar ook: Welk verhaal wil je vertellen en HOE vertel je een verhaal met beeld?”

Nou vertel…

Eenheid en consistentie zijn heel belangrijk bij storytelling en branding. En ik adviseer in sommige gevallen ook een watermerk toe te voegen, zodat je jouw unieke beeld brand en een ander er niet mee aan de haal gaat.”

Wat zijn volgens jou de meest gemaakte fouten?

Foto’s op social media zijn vaak rommelig, omdat mensen maar wat schieten, zonder er écht goed over na te denken. Dat zie je terug in een rommelige compositie. Ook zie ik vaak onderbelichte foto’s. Zonde! Als je er iets meer tijd en energie insteekt en je weet wat je doet, kun je dit makkelijk voorkomen.”

Voor wie is jouw workshop interessant?

Voor iedereen die betere foto’s voor social media wil leren maken met z’n smartphone. Dus denk aan bedrijven en freelancers die bewust bezig zijn met branding en storytelling.”

Moeten we de nieuwste smartphone hebben om deel te kunnen nemen?

Nee hoor. Je telefoon moet natuurlijk niet stokoud zijn, maar het hoeft niet per se de aller ALLER nieuwste iPhone of Samsung te zijn. De foto’s in mijn boek over smartphone fotografie bijvoorbeeld, die heb ik in die tijd geschoten met mijn iPhone 5S, om maar even aan te geven. Ik was toen zelf ook mega verrast over de geweldige kwaliteit. Zo zie je maar weer, als je weet hoe je een goede foto moet schieten en bewerken, dan heb je al de helft gewonnen.”

Is er op Curaçao veel winst te behalen denk je?

Absoluut! Zeker met de kleurrijke omstandigheden van het eiland. Dat is echt een pluspunt. Dat is in Nederland wel anders, met grauwe luchten.”

Tags:
,