Roos van Vugt #smmcur

Roos van Vugt over de menselijke kant van social media

D

e 44-jarige Roos woont in Nederland en is sinds 2008 professioneel actief met social media. Het vak is haar op het lijf geschreven met zowel een communicatiediploma op zak, technische affiniteit en kennis van HR. “Die 3 zaken zie ik op social samenkomen. Dat ik van social media ging houden, was dus heel logisch.” In november komt ze naar Curaçao, om tijdens #SMMCUR 2017 lokale bedrijven aan te moedigen van hun medewerkers merkwerkers te maken, die met trots de corporate story online uitdragen, want: “we vergeten vaak de menselijke kant van social media.”

Roos van Vugt
Foto credits: Jesse Rey

Vertel eens over je ervaring in de wondere wereld van social media?

Mijn carrière in social media startte in 2008, toen ik begon bij Deloitte. Daar ontwikkelde en implementeerde ik een socialmediastrategie. Tot 2012. Daarna ging ik aan de slag bij Social Embassy, waar ik mooie projecten heb mogen doen als socialmediastrateeg, voor bijvoorbeeld Rabobank en Dove. In 2014 ben ik weggegaan en voor mezelf begonnen, met Merkwerker. Een gouden greep!”

Waarom een gouden greep?

Die vrijheid… heerlijk! Ik kan het nu allemaal zelf regelen, hoe ik het wil. Dat is best prettig met een gezin met 4 kinderen.”

Merkwerker dus…

JA

“Die term had ik al eerder in 2008 bij Deloitte gelanceerd. Ik was dan ook verbaasd dat de domeinnaam nog beschikbaar was. Die heb ik toen snel geclaimd. Met Merkwerker help ik bedrijven hun corporate story te vertellen, door medewerkers te motiveren online te vertellen over het bedrijf waar ze werken. Oprechte menselijke verhalen maken namelijk meer impact dan geprogrammeerde berichten. Mensen zitten op social media voor mensen, niet voor advertising.”

Oké, hoe doe je dat dan?

Bedrijven komen vaak bij mij als hun socialmedia-inzet niet werkt. Ze hebben alles tip top in orde, maar toch bereiken ze hun online doelen niet. Ik ga er dan als een helikopter boven hangen om te kijken wat er op menselijk gebied gebeurt en geef advies, coaching en train mensen hoe ze hun medewerkers in beweging kunnen krijgen.”

Hoe maak je van medewerkers merkwerkers?

Ik vind dat het nooit een moetje mag zijn. Dus je kunt medewerkers niet verplichten om content over het bedrijf waar ze werken online te posten. Dat voelt de lezer namelijk. Dan is het weer het zoveelste geregisseerde verhaal dat door een socialmediakanaal wordt gepusht. En dat is juist wat je NIET wilt.”

Wat dan wel?

Dat medewerkers uit zichzelf hun trots delen op social media. Omdat ze dat willen, omdat ze dat leuk vinden. Dat zijn de echte verhalen die indruk maken.”

Voor wie is jouw workshop interessant?

De iets grotere bedrijven op Curaçao met tientallen medewerkers. Je moet immers wel medewerkers hebben om er merkwerkers van te maken. Bedrijven die een verhaal hebben, een merk hebben. Die bedrijven wil ik graag helpen hun merkbeleving te versterken.”

Roos van Vugt #smmcur
Foto credits: Jesse Rey

Curaçao is klein, is dat juist een voordeel of nadeel?

Voordeel! Mond-tot-mondreclame en ‘ons kent ons’ speelt een grote rol in kleine gemeenschappen. Daarom is het NOG belangrijker dat je medewerkers hun trots uitdragen, want dat zal gezien worden. Het gaat om elkaar iets gunnen, een duwtje in de goede richting geven.”

Tags:
,