Social media door de ogen van Kirsten Jassies

S

ocial influencer, blogger, trainer en spreker Kirsten Jassies is vanaf de eerste minuut betrokken bij #SMMCUR. Als visueel strateeg is ze dol op het kleurrijke eiland: “Curaçao is één groot visueel plaatje, met de prachtige zee, lucht en gekleurde huizen.” Tijdens #SMMCUR 2017 geeft ze de workshop ‘Visual strategy, storytelling & identity’. Waarom is het gebruik van visuals zo belangrijk? Hoe moeten bedrijven storytelling toepassen? Kirsten legt uit…

Wat is er allemaal gebeurd in 3 jaar tijd in de online sociale wereld?

Alle bedrijven hebben social media inmiddels wel ontdekt, iedereen is zichtbaar. De frequentie van berichten op social media is ook opgeschroefd. Er wordt ook veel meer geadverteerd. Bedrijven zijn nu meer bezig met het verdienmodel: wat is de ROI? Dat willen ze weten.”

En verder…

Visuals zijn belangrijker geworden met de komst van Instagram en Snapchat. Net als verhalen vertellen. Ieder socialmediakanaal heeft inmiddels een tool voor storytelling, die worden stories genoemd.”

En hoe zijn we op Curaçao gegroeid?

De kennis en het gebruik van social media is de afgelopen 3 jaar flink toegenomen! Vooral in het toepassen van socialmediakanalen zie ik veel verbetering. Leuk ook om te zien hoe Instagram zo hard is gegroeid op Curaçao.”

Vertel eens, waarom moeten bedrijven een visual strategy hebben?

Er wordt nog te veel gefocust op tekst en te weinig op beeld, vind ik. Veel bedrijven doen maar wat. Visuals zijn meer dan een beeldmerk en een lettertype. Je kunt er een krachtig verhaal mee vertellen, als het tenminste eenduidig naar buiten wordt gebracht. Daarom heb je dus een strategie nodig, vooral omdat je op weet ik hoeveel kanalen actief bent als bedrijf. Je moet goed weten wat je doet per kanaal.”

En hoe zit dat met storytelling?

Storytelling is al eeuwen – oké ik overdrijf – belangrijk. Nu zo’n beetje alle socialmediakanalen een tool hebben voor stories, kun je jouw verhaal en het verhaal van je bedrijf optimaal delen met de wereld.”

Maar waarom?

Om de betrokkenheid van je doelgroep te vergroten. Verhalen zijn namelijk veel persoonlijker. Dat is de kracht ervan.”

Voor wie is jouw workshop interessant?

Eigenlijk voor ieder bedrijf dat een verhaal heeft om te vertellen. Ook voor B2B trouwens, daar valt nog veel te behalen op het gebied van visuele strategie en storytelling. Veel bedrijven denken nog in tekst en weinig in beeld. Terwijl beeld een belangrijke bijdrage levert aan je branding en merkbeleving. En voor de overheid is het ook interessant trouwens!”

Gaat het alleen over strategie of is je workshop ook hands-on?

Beiden, want zo ben ik. Ik ga eerst de diepte in en dan over op hands-on toepassingen en tips.”

Social tips van Kirsten

1

Probeer in beeld te denken. Als je een onderwerp of concept hebt, ga dan niet meteen een stukje schrijven, maar probeer het eens uit te werken in beeld.

2

Doe een hashtagonderzoek. Instagram is een prachtig open kanaal. Hashtags werken daar veel beter dan op Facebook, maar veel gebruikers vinden het gebruik van hashtags een gedoe, terwijl ze heel functioneel zijn.

3

Maak je eigen story. Deel je verhaal op Instagram en Snapchat en ontdek de kracht van storytelling.