#smmcur | Doelen en dromen #SMMCUR 2017
15890
post-template-default,single,single-post,postid-15890,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive
 

Doelen en dromen #SMMCUR 2017

Social media op Curaçao: wat doen we goed?

H

oe doen we het eigenlijk op Curaçao in vergelijking met Nederland en de VS? Volgens het organisatie-duo heeft zakelijk Curaçao de afgelopen drie jaar een grote groei doorgemaakt wat betreft bewustwording. Bedrijven beseffen dat social media belangrijk is. “Het is niet de vraag of je actief bent op social media, maar hoe”, vertelt Kim. Dat was drie jaar geleden wel anders volgens haar: “Toen hadden bedrijven een Facebookpagina met de motivatie ‘omdat de concurrent er ook één heeft’. Er wordt nu bewuster omgegaan met social media. En strategischer.” Een ander duidelijk teken dat we meer met social media bezig zijn op Curaçao, is het groeiende aantal professionele socialmediabureau’s en nieuwe functietitels, zoals community manager en social media manager. “Er wordt meer budget vrijgemaakt voor social media. Daaruit kun je opmaken dat bedrijven het serieus nemen.”

En dit kan beter…

O

ké, we kunnen dus wel stellen dat we het stukken beter doen dan drie jaar geleden, maar wat kan er beter? “De volgende stap voor de meeste bedrijven op Curaçao is om socialmediadoelstellingen te integreren in de bedrijfsdoelstellingen. Dus hoe dragen online activiteiten bij aan de doelstellingen van je organisatie?”, vertelt Kim. Volgens haar kunnen we ook veel leren van de VS. “Daar ligt de focus meer op het verzamelen van data.” En ook al zijn we op Curaçao relatief actief op LinkedIn, valt er ook op dat gebied nog veel te behalen. “Veel mensen voegen lukraak contacten toe en zien LinkedIn als een handig platform om je netwerk te verzamelen. En dat is het natuurlijk ook, maar het is ook een super handige marketingtool”, vertelt Kim. “En dat is een hele andere benadering van LinkedIn, waar nog veel mensen zich niet van bewust zijn”, vult Marijke aan.

Doelstellingen en wensen

E

en doelstelling – of eigen is het meer een wens – van de open en spontane dames is dat er meer kennis wordt gedeeld op Curaçao. Ze hopen daar met #SMMCUR aan bij te dragen. “Samen bereik je gewoon meer. Als we onze socialmediakennis met elkaar delen, worden we daar allemaal slimmer van. En dat komt de professionaliteit van zakelijk Curaçao ten goede”, vertelt Kim. Volgens haar gebeurt dit in Nederland meer, waar Kim zelf woont. Ze hoopt dat dit ook op Curaçao haalbaar is. “Ik merk dat mensen hier voorzichtig zijn in het delen van kennis en informatie, want stel je voor dat de ander ervandoor gaat met jouw idee of klant. Het is natuurlijk maar een klein eiland. Maar juist daarom is delen zo belangrijk” , licht Marijke toe, die als Yu di Kòrsou woont en werkt op het eiland.

Dromen en ambities

“D

at #SMMCUR over een paar jaar een soort retreat is, als een soort yoga retreat van een week lang waar je ondergedompeld wordt met social media”, is de droom van Marijke. De ambitie van Kim is dat #SMMCUR een bijdrage levert aan de ontwikkeling van Curaçao. “Communicatie en technologie blijven zich razendsnel ontwikkelen. Hoe gaaf is het om een bijdrage te kunnen leveren aan die toekomst op Curaçao?”, aldus Kim, die ook hoopt op steun van de overheid. “Support van de overheid zal absoluut positief bijdragen aan het draagvlak van dit evenement.” Een andere ultieme droom waar het organisatie-duo het unaniem over eens is: “Dat WIJ gebeld worden door een socialmediagoeroe als Michael Stelzner of Amy Porterfield, om te mogen spreken op ons event. Hoe gaaf zou dat zijn?!”